veilederrollen

Hvorfor drive med veiledning?

Veiledning er en pedagogisk metode og læreprosess som fungerer som et bindeledd mellom teori og praksis.
God veiledning er sentralt for å sikre best mulig kvalitet og mestring i LIS-utdanningen.

(Eika et al., 2015; Lauvås and Handal, 2014)
Læringsutbytte

LIS-utdanningen er en kompetansebasert medisinsk utdannelse. I den nye spesialistutdanningen er det lagt stor vekt på læringsutbytte. Tidligere var det fremfor alt obligatorisk tjenestetid, gjennomførte prosedyrelister og kurs som avgjorde når man ble ferdig spesialist.

Kompetansevurdering er en integrert del av veiledningsarbeidet. Veilederen skal bidra i vurderingen av LIS og veiledningstimene vil være en naturlig arena for å påbegynne en helhetlig vurdering av læringsmål. Ansvaret for sluttvurdering av faktisk læringsutbytte og godkjenning av læringsmål er lagt til leder.


Faglig progresjon

Veileder skal følge med på den faglige progresjonen under spesialiseringsløpet og gi råd om individuelle tilpasninger, revisjoner og konkretiseringer av utdanningsplanen der dette anses nødvendig. Fortløpende vurdering gir veileder et grunnlag for å gi råd til leder om behov for justering av planlagte læringsaktiviteter i  den individuelle utdanningsplanen. Veileder har i tillegg ansvar for å melde fra til leder dersom progresjonen over tid ikke er som forventet og foreslå tilrettelegging slik at læringsmålene kan nås.


Refleksjon

Veiledning bidrar til selvrefleksjon og at LIS blir bevisst sine holdninger. LIS får økt sin bevissthet på faglige valg og avgjørelser i videste forstand. Målet med veiledning er å fremme utviklingen av rolleforståelse som en lege må ha for å fungere optimalt i legeyrket på en måte som skaper nødvendig tillitt hos pasienter og samfunn.


Favoritter

individuell 
gruppe 
supervisjon 
info 

Ingen favoritter lagt til

Du kan velge å lagre sider som favoritter ved å trykke på sterneikonet i øverste hjørne, og de vil bli tilgjengelige som hurtigvalg her.

Individuell veileding 0
Gruppeveiledning 0
Supervisjon 0
Informasjon 0
Rediger favoritter  

Om applikasjonen

Mobilapplikasjonen LIStig er et digitalt støtteverktøy for de som er involvert i spesialistutdanning av leger i klinikken. Målgruppen er fremfor alt veiledere, supervisører, gruppeveiledere og leger i spesialisering. Regionalt utdanningssenter (Regut) Helse Midt-Norge er forvaltningsansvarlig for mobilapplikasjonen LIStig.

Innovasjonsmidler fra Helse Midt-Norge RHF gjorde det mulig for Siri Ann Mauseth å gå fra idé til produktutvikling. Anders Kjøllesdal ved Nice Industridesign AS har vært med under hele utviklingsprosessen og designet applikasjonen. Miriam K. Gustafsson ved RegUt Midt har jobbet med
innhold og tekstutforming. I sluttfasen har
Headspin AS vært med og bidratt til ferdigstillelse av LIStig. I denne prosessen har det vært avgjørende at innhold i applikasjonen er i tråd med relevante lover og forskrifter.

Økonomiske midler fra Helse Midt-Norge RHF har vært avgjørende for gjennomføringen av dette prosjektet. Helsedirektoratet har gitt økonomisk bidrag. En stort takk til alle dere som har bidratt med gode og konstruktive innspill underveis.

 

Bytt rolle

Individuell veiledning
 
Gruppeveiledning
 
Supervisjon