Hvorfor drive med veiledning?
Veiledning er en pedagogisk metode og læreprosess som fungerer som et bindeledd mellom teori og praksis.
God veiledning er sentralt for å sikre best mulig kvalitet og mestring i LIS-utdanningen.
(Eika et al., 2015; Lauvås and Handal, 2014)
Læringsutbytte
LIS-utdanningen siden 2017 er kompetansebasert og fokuserer på hva LIS kan. Tidligere vektla man hvor LIS hadde vært og hva LIS hadde gjort.
Kompetansevurdering er en integrert del av veiledningsarbeidet. Veilederen skal bidra i vurderingen av LIS og veiledningstimene vil være en naturlig arena for å påbegynne en helhetlig vurdering av læringsmål. Ansvaret for sluttvurdering av faktisk læringsutbytte og godkjenning av læringsmål er lagt til leder.
Faglig progresjon
Veileder skal følge med på den faglige progresjonen under spesialiseringsløpet og gi råd om individuelle tilpasninger, revisjoner og konkretiseringer av utdanningsplanen der dette anses nødvendig. Fortløpende vurdering gir veileder et grunnlag for å gi råd til leder om behov for justering av planlagte læringsaktiviteter i den individuelle utdanningsplanen. Veileder har i tillegg ansvar for å melde fra til leder dersom progresjonen over tid ikke er som forventet og foreslå tilrettelegging slik at læringsmålene kan nås.
Refleksjon
Veiledning bidrar til selvrefleksjon og at LIS blir bevisst sine holdninger. LIS får økt sin bevissthet på faglige valg og avgjørelser i videste forstand. Målet med veiledning er å fremme utviklingen av rolleforståelse som en lege må ha for å fungere optimalt i legeyrket.